събота, 6 септември 2014 г.

Как се прави сайт?

Стъпка 1: Да си набавим домейн и хостинг!


Какво означава домейн?

Това е адресът в интернет на твоя сайт. Някои всеобщо известни домейни са abv.bg, google.com, dnevnik.bg, dir.bg и т.н. Домейнът не се купува, а само може да се регистрира за определен срок. Това е най-малко една година. Ако спреш да плащаш годишната такса, ще загубиш възможността да ползваш домейна. Някое друго лице или организация ще имат възможност да го регистрират и ползват. Това на практика се случва често.
Добрият изборът на домейн е нещо доста важно и ключово. Има възможност да смениш домейна в бъдеще, но най-добре е да започнеш с подходящия

Марка или ключови думи?

Има два основни похода при избора на домейн. Единият е да изберете домейн, съвпадащ с името на марката Ви. Такъв домейн е например www.nokia.bg*. Другият подход е да го изберете домейн според понятието (т.е. ключовите думи) описващи продукта. Пример за това е www.gsm.bg.

Ако просто опипвате почвата, създавате нишов сайт, или сте силно фокусиран върху определена специфична категория продукти, регистрирайте домейн отговарящ на ключова дума, например: www.himikalki.com. Това ще Ви даде минимална преднина при намирането на сайта ти в гугъл. Доскоро гугъл предпочитеше домейни включващи ключови думи. Това предимство, обаче значително намаля. Тук трябва да се има в предвид и конкуренцията. Ако се състезавате за позиция със стари и утвърдени сайтове с много информация, ще Ви е много трудно да се класирате в челните резултати от търсене за съответните ключови думи.

Нещо, което доста хора не осъзнават: не е нужно твоят домейн и хостинг да са при една и съща фирма. Няма никакъв проблем да регистрираш домейна си при един доставчик, а да ползваш хостинга на друг.Хубавите неща на този свят не са безплатни. За да регистрираш домейн и да си набавиш качествен хостинг ще трябва да отделиш дребна сума. Това е неизбежно, ако си решил да създадеш сериозен интернет сайт, който да възвърне инвестицията ти

Хостинг

Хостинг е услуга, която се предлага от специализирани фирми. Опростено описано, нещата изглеждат така: тези фирми поддържат големи складове с компютри. Тези компютри са включени денонощно и имат бърза връзка с интернет. Върху тях се намира твоя сайт.
Важно е хостингът да е надежден. В противен случай може да загубиш клиенти и съответно пари. Представи си онлайн магазин, който не е достъпен в продължение на един час, заради проблеми с хостинга – през това време няма да могат да се реализират никакви продажби.

Стъпка 2: Инсталиране на WordPress на български и настройки

WordPress (произнасяно „Уърдпрес“ ) е платформата, на чиято база ще изградим нашия уеб сайт.WordPress е най-разпространената система за управление на съдържание в света. Става дума за специален софтуер, който след малко ще откриеш как да инсталираш на своя хостинг. С негова помощ ще можеш да публикуваш текстове и изображения както и въобще да изградиш своя уеб сайт. Това ще е “двигателят” на твоя сайт.


Над 70 млн. сайта по целия свят са изградени на базата на WordPress. Сред по-знаменитите потребители са Кейти Пери и Джей Зи. Корпорации като CNN и Фолксваген също са внедрили софтуера. Списък с още известни фирми и хора, които ползват WordPress ще намериш тук. Близо 17% от най-големите един милион сайтове в света и 22% от всички нови сайтове в глобален мащаб работят на базата на WordPress. Съветвам те и ти да избереш него по следните причини:


  • Мощен е и в същото време лесен за ползване и научаване. След няколко часа работа ще си съвсем наясно как да публикуваш своите текстове и изображения в сайта си.
  • Съществуват хиляди безплатни разширения за него. С тяхна помощ е възможно да добавиш почти всяка въобразима допълнителна функционалност.
  • Съществуват хиляди безплатни и платени теми (т.е. дизайни) за WordPress. Изборът е толкова голям, че е сигурно, че ще намериш дизайн за сайта ти, който ти се нрави.
  • Поради голямото разпространение можеш лесно да намериш професионална помощ, ако в един момент се нуждаеш от нея. По целия свят и също в България има множество специалисти, които при нужда можеш да наемеш.
  • Инсталирането е просто.
  • Безплатен е.
  • Вероятно повечето от нас предпочитат езикът на административния панел на WordPress да е български, а не английски. Можеш да смениш езика ръчно, но много по-лесно е да го направиш автоматично с помощта на разширението WPTB Language. Авторът му е българин. Това е Станил Добрев – посети и отличния му блог на тема интернет бизнес – internetbusiness.bg!Съществуват няколко десетки хиляди разширения за WordPress.
  • Преди да преминем към списъка, бих искал да Ви призова да използвате възможно най-малък брой разширения. Инсталирайте единствено разширенията, които Ви трябват и, без които не можете. Причините са три: плъгините правят сайта ви по-бавен, създават условия за възможни несъвместимости и проблеми и могат да представляват риск за сигурността, ако не са коректно програмирани. Ползвайте винаги най-актуалната версия на разширенията и проверете съвместимостта им при излизане на нова версия на WordPress. 

  • Избягвайте да ползвате стари и дълго неактуализирани разширения.За да инсталирате дадено разширение, влезте в административния панел на сайта си. Това става като отидете на адрес “www.VashiatSait.com/wp-admin”. Сменете „VashiatSait.com”с реалния адрес на сайта Ви. Попълнете своето администраторско име и парола. След това, идете на „Разширения>Добавяне на още“. Въведете в полето „Търсене“ името на съответно разширение и натиснете бутона „Търсене на разширения“. Кликнете на „Инсталиране“1) WordPress SEO by Yoast – За мен най-добрия плъгин за оптимизиране на Вашия сайт за лесното му намиране от гугъл. Написан е от холандския СЕО експерт Yoast, който има много добра репутация в WordPress-обществото
    2) Google Analyticator  - позволява Ви да свържете сайта си с популярния инструмент за статистика Гугъл Анализ. С негова помощ получавате множество информация за това колко хора посещават Вашия сайт, откъде идват, от коя държава са и т.н. Разширението също така показва една много удобна за четене графика на броя на посетителите от последните 30 дни в таблото на Вашия сайт.
    3) Contact Form 7 – позволява да създавате на формуляри за контакт във сайта Ви.
    4) Antispam Bee – помага при вечната борба със спам – нежелани коментари
    5) BackWPup – много полезен плъгин, който прави автоматично резервно копие на сайта Ви през даден интервал от време. Има възможност да качи архива в Dropbox – популярната система за съхраняване и синхронизиране на файлове.
    6) Black Studio TinyMCE Widget – в стандартната инсталация на WordPress текстът в джаджите не може да се редактира (шрифт, цветове, връзки и т.н.) без да се пише HTML код. Това разширение решава проблема.
    7) Custom Sidebars – позволява Ви да показвате съответната джаджа само на определени страници от сайта.
    Това е моят списък от WordPress-разширения, които ползвам на почти всеки сайт. Препоръчвам Ви да ги изпробвате. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар